En av de viktigaste sakerna att tänka på som chef och ledare är att vara en god förebild. Det låter enkelt men det svårare än du tror. Att vara den där goda förebilden är ingenting man kopplar på eller kopplar av, det är något du måste leva och vara. Vilket betyder att du behöver anstränga dig lite extra ibland.

När jag säger god förebild menar jag att vara en person som sätter regler och som själv följer dessa. En person som arbetar fram gemensamma värderingar tillsammans med personal och sig själv och försöker leva upp till det både på arbetet och fritiden.

Att göra avkall på en värdering syns väldigt väl om du är en person på jobbet och en annan hemma.

En god förebild är en människa som gör gott för andra och sig själv, en människa som förmedlar till sin omgivning ett medmänskligt perspektiv och ett professionellt förhållningsätt.

I det ingår att du behandlar alla rättvist och du ser människor utifrån deras individuella behov samtidigt som du försöker locka fram goda egenskaper hos din omgivning och varje enskild människa.

Eftersom 80 procent av mänskligheten gör som du gör och inte som du säger är det viktigt att du gör som du säger. Att både ge information och leva efter den som en god förebild. Det gör skillnaden mellan om du lyckas eller misslyckas som chef och ledare i en organisation.

Tankar om att vara en god förebild.

Mikael Reijer

Pin It on Pinterest