Hur du ser på andra människor och vilka chanser du tar i livet det bestämmer du själv. Jag tog en chans när Walter från Colombia en dag för några år sen besökte mig på jobbet.

Walter pratar spanska och jag förstod knappt ett ord vad han sa, men jag kunde lista ut genom Walters kroppsspråk att han verkligen ville säga mig något viktigt.

Walter kom tre dagar i rad till jobbet för att besöka mig, vilken envis människa tänkte jag.

Men jag gav aldrig upp för att jag förstod att Walter hade något intressant att säga, och jag ville verkligen veta vad det var.

Tillslut kunde jag lista ut att det Walter frågade efter, var om han kunde få en praktikplats hos oss på vårt företag. Jag tyckte det skulle bli väldigt spännande samtidigt som jag fick klart för mig att alla inte tyckte likadant som mig på företaget.

Det var då jag förstod att det fanns någon form av motstånd till att våga göra saker man inte vara vana vid, som att t ex ge en colombian en chans i livet. Jag tog ändå chansen och gav Walter en praktikplats. Det visade sig att det skulle bli många diskussioner om mitt beslut i organisationen bakom min rygg som ledare.

Walter hade varit i Sverige i 8 år och kom hit som flykting. När han fick chansen att praktisera som fastighetsskötare så visade det sig att han gjorde ett utmärkt arbete i den rollen. Det visade sig också att han hade kompetens inom flera områden, som bilmekaniker och busschaufför. Helt plötsligt hade jag en multikonstnär i företaget som var van från sitt hemland, Colombia, att jobba 18 timmar per dygn för sin försörjning.

En fredagskväll fick jag ett telefonsamtal från en av hyresgästerna som bodde i vårt bostadsbestånd. Hyresgästen som var en kvinna berättade i telefon: ”en av dina fastighetsskötare sitter och klipper gräs så här sent på kvällen. Det stör oss.”

Jag blev lite förvånad tills jag klurade ut att det måste vara Walter som jobbar över. Jag fick åka till jobbet och be Walter ta helg. Då berättade Walter för mig: ”Mikael”, sa Walter, ”jag vill bara bli klar innan jag tar helg.” Till slut ställde Walter in maskinen och gick hem på ledighet.

Efter några veckor bestämde jag mig för att när Walters praktik var slut, då skulle han få en anställning för han hade gjort ett riktigt bra arbete. Så här säger Walter om den möjligheten han fick när jag tog chansen som ledare och erbjöd Walter en praktikplats.

”Jag fick ett nytt liv, Mikael, du erbjöd mig ett jobb och då blev livet meningsfullt!”

För mig handlar livet om att verkligen ta tillvara på människors olikheter och kompetenser. Att våga ta en chans och inte ge upp när människor vill säga något viktigt skapar förutsättningar för att du ska kunna lyckas.

Denna chans har gett företaget stor lycka genom Walters kompetens som han bidrog med, det skaka om och det skapa nytt. Där jag växte upp spelade det ingen roll var man kom ifrån, utan om man kunde bidra med något. Tex att vara en bra kompis, men fortfarande finns det ställen i världen där det spelar roll var man är född och var man kommer ifrån.

En sak är säkert iallafall, Walter var en stjärna som varje dag i veckan var tacksam och gjorde sitt bästa.

Tankar om Colombianen som inte gav upp och fick ett nytt liv!

Mikael Reijer

Talarforum talang tävling ⭐️
Rösta på mig och be alla du känner att rösta på mig ❤️ dela på sociala medier ???? tack snälla !

Klicka nu!

R Ö S T A – PÅ MIG <3

 

Pin It on Pinterest