Berättelsen fortsätter …..

De fem långa tysta sekunder får dig att fundera på vad du ska ta dig till och vad kommer min vän att säga. Vad kommer han att tycka om mig nu? Omedvetet dömer du dig själv.

Varför är det just jag som blir drabbad?

Jag kan leva mig in i att detta skulle kunna vara Stinas tankar som just då handlade om att tåget var på väg bort från oss.

Tänk om jag inte haft så bråttom när jag skulle gå av tåget, är jag säker på att Stina också tänkte.

 

Stina hade ju längtat efter att komma fram och hunnit skicka några sms till mig som stod och väntade på perrongen.

Vid det tillfället måste Stinas tankar varit någon annanstans, tänkte jag. Har du känt något liknande någon gång? Vilken rätt har du att döma dig själv och vad leder det till? Ja, det är en fråga jag tycker är värd att ställas när en liknande situation uppstår i livet eller i arbetslivet.

Har du känt den känslan någon gång? Det har jag själv gjort många gånger.

Ibland kan det vara inför ett utvecklingssamtal där du bestämt dig för att ta tag i en obekväm fråga. Eller så kan det vara att tåget lämnar perrongen och du har ett viktigt möte som du förberett och något oväntat dyker upp som du inte varit förberedd på.

De fem långa tysta sekunderna när något inträffar blir då avgörande för vilket beslut du kommer att ta för att lösa situationen som nu uppstår. Hur kommer du att agera? Hur ofta litar du på din magkänsla och är du van att ta beslut utifrån din intuition? Vilket beslut fattar du?

Det här är frågor som dyker upp i vardagen. Samlar du in fakta först innan du agerar eller tar du beslut helt utifrån din magkänsla? Jag skulle säga att varje situation är unik och kräver unika beslut.

Information och fakta kan du också samla in i viktiga situationer. En kort reflektion innan du tar ditt beslut kan vara ett bra val för att fundera igenom de olika alternativen.

Det första beslutet som måste tas snabbt i en viss situation är viktigt. Som till exempel när tåget är på väg bort från perrongen.

Om du tar ditt första beslut på magkänsla så kan du börja samla in fakta i nästa steg för att komma vidare till nästa beslut. Jag säger inte att du alltid ska ta beslut på magkänsla, men ibland kan det vara just det som behövs för att komma vidare mot en lösning.

Ett sådant exempel är när tåget lämnar perrongen och nästa station ligger tio mil bort. Funderar du mer än en timme innan du tar ditt första beslut så har tåget passerat även den perrongen och det är ytterligare tio mil till nästa station. I vårt fall var det viktigt att agera snabbt.

Finner du dig till slut och ställer frågan till din vän: Vad ska vi göra nu? Eller hinner din vän fråga dig först varför du är tyst och vad som har hänt?

Oavsett så handlar det om att hitta ett sätt att lösa situationen som uppstått. Att döma sig själv är lika dumt som att tro att det löser sig om du inte agerar.

Det finns ingen anledning att stoppa huvudet i sanden eller att lägga energi på spilld mjölk. I stället gäller det att hålla huvudet kallt och fundera på vad som blir nästa steg och vilket nästa beslut ska bli.

Andra delen från berättelsen ur  boken ”från dröm till verklighet”, imorgon kommer berättelsen att fortsätta!

Mikael Reijer

Boka in dig på min föreläsarturné 2018!

Mikael Reijers Föreläsningsturné 2018

Pin It on Pinterest