Den åttonde egenskapen är mod. Att våga ta tag i frågor som är lätta att hantera och som också är relaterade till en arbetsuppgift är inte något problem i vardagen. Men är du den personen som vågar ta tag i en känsloladdad fråga eller en konflikt som pågår?

Vågar du säga ifrån att det inte är OK att prata sex på jobbet när chefen eller någon medarbetare springer runt och ”skämtar”. Eller låter du det fortsätta så att det till slut blir obehagligt?

Tar du tag i varför just den här personen är sjuk varje måndag morgon eller accepterar du hans eller hennes förklaring? Sätter du gränser för vad som är rätt eller fel och följer du dessa regler själv?

Eller om en person kommer till jobbet varje dag och luktar illa. Smutsen hänger över honom eller henne och svettdoften ligger som en dimridå i korridoren, säger du till den personen då?

Ja, det som är kopplat till hårda saker är enligt min erfarenhet lättare att ta tag i än om det gäller människors integritet och personlighet.

Men det ger ofta större positiv effekt att ta tag i brister och problem som är kopplad till människors integritet och personlighet för att det påverkar stämning, hälsa och känslor.

Dessa tre saker kan vara så pass viktiga att hantera för annars skapas det en kultur där du får skitsnack och mobbing på arbetsplatsen som leder till en lägre prestationsförmåga. Det blir helt okej på din arbetsplats att komma och gå när man vill.

Att vara modig i mina ögon betyder att våga säga till om det uppstår en situation som inte är hållbar för en själv eller andra. Att vara modig är också att ta tag i problem för de försvinner inte av sig själva, utan det krävs en handling. Att vara modig handlar också om att våga ta beslut trots att du är medveten om konsekvenser och risker.

Modiga chefer är chefer som inte sopar problem under mattan utan hanterar konflikter innan de uppstår och modiga chefer är sådana som får människor att må bra och levererar resultat över förväntan.  Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd för konsekvenser.

När modet måste vara att säga – nej tack!

En situation uppstod när jag upphandlade maskiner för grönyteskötsel för två år sedan. En upphandling i storleksordning 1 miljon kronor.

Jag hade två leverantörer att välja mellan som lämnat offert.

Det visade sig snabbt att den ena leverantören hade lämnat en bättre offert.

I diskussionerna om affären kändes det väldigt professionellt. Jag var beredd att gå till kontraktskrivande. När vi precis skulle sätta våra namnteckningar på avtalet så hände något som chockerade mig.

I det ögonblicket så plockar han som representerar leverantören fram tre stycken kalendrar med nakna kvinnor på och säger, det här ska du ha också och ge till grabbarna. Jag blev helt stum, rent av förskräckt.

Helt mot alla värderingar som jag arbetat med i vårt jämställdhetsarbete, då händer precis detta mig.

Ska jag nu våga ha modet att göra det jag ställt krav på andra medarbetare i organisationen att göra. Dvs att inte handla med företag som inte är seriösa och delar våra grundläggande värderingar.

Efter en snabb reflektion tog jag fram modet och berättade att han just missat en affär på 1 miljon kronor, han blev ursinnig och arg. Jag berättade om att allt han gjort fram tills nu, var professionellt. Men att allt var bara ett yttre skal för han levde inte sina värderingar.

Helt plötsligt var han den mest oseriösa leverantören i mina ögon. Efter lång förhandling och diskussioner om jämställdhetsarbete och allt bra han skrivit i sina broschyrer och planer var inte något han levde efter.

Detta är en verklig berättelse om mod och stå för sina värderingar och inte låta rädslan segra när någon inte lever som vi har ställt som krav.

När ditt yttre inte matchar ditt inre, då är du inte hel eller komplett.

Tankar om den åttonde egenskapen i ett bra ledarskap, mod!

Mikael Reijer

Boka, föreläsningen ”från dröm till verklighet” med Mikael Reijer:

  • Hur svårt det kan vara att göra en förändring för att lyfta sig själv och andra
  • Drömmen om att vara en världsstjärna och bara några ord förändrar din dröm på några sekunder.
  • Det fyra stegen till att skaffa sig ett liv att måbra
  • Hur viktigt en liten fråga kan vara och tar du dig tid att lyssna på svaret
  • Att vara någons bästa vän och hur det kan förändra ett liv
  • Att lära sig att ge människor en andra chans trots att de kraschat en dröm
  • Allt är möjligt bara du får en liten anledning och tror på det
  • Tre viktiga verktyg som varit Mikaels recept till att lyckas
  • Att leda och utveckla sig själv

Mikael har nu haft närmare 200 föreläsningar 2017 och talat inför nästan 25000 människor under året. En av Sveriges mest bokade föreläsare.

Pin It on Pinterest