Den femte egenskapen är ärlighet, en av de allra viktigaste egenskaperna. Du kommer aldrig undan, du måste våga vara rak och ärlig för det märks direkt när du undanhåller något.

Ljuger du för dina underordnade eller överordnade så kommer du sannolikt en dag att åka dit. Det är den som ljuger som måste komma ihåg sanningen.

Oärlighet kan förr eller senare leda till förtroendeskada. Konsekvensen av förtroendeskada kan leda till att du får sparken eller ännu värre är att du blir utfryst.

Nu menar inte jag lögner som ”tack, jag mår bra”, ”jag ringer dig” eller ”kul att se dig”.

Dessa lögner ägnar vi alla oss åt varje dag. Dessa accepterade lögner skulle jag önska att du slutar med också för att vara stolt över dig själv.

Det är viktigt att vara ärlig även när du kommunicerar detta för ditt kroppsspråk talar ändå sanning. Det jag talar om är lögner som leder till att du medvetet för fram fakta som inte är sanna för egen vinning.

För fakta går att kontrollera vare sig det gäller ditt CV eller en uppgift som du ska leverera. Jag har aldrig ljugit om en arbetsuppgift eller mitt CV och jag har heller aldrig fått någon skit eller blivit dåligt behandlad för detta. Men det jag har fått är ibland skäll för att jag varit ärlig.

Det kan exempelvis ha handlat om något som förväntats bli klart till en viss tidpunkt. Då har jag medvetet varit tydlig med att detta inte kommer bli klart i tid och berättat det för den som förväntat sig ett resultat. Eller att jag tagit tag i ett problem eller en konflikt och lyft upp det på bordet och informerat om det samtidigt som jag hanterat det.

Det kan också i vissa situationer vara smärtsamt att höra sanningen. Så ärlighet för mig handlar om att våga säga som det är utan att du ska vara rädd för konsekvenser.

För det blir inga konsekvenser om du bara säger som det är. Om du däremot ljuger kan du räkna med att det kommer pratas om och runt dig.

Men ibland måste du tänka på hur du uttrycker din ärlighet. Det kan faktiskt leda till att du sårar eller skadar en människa och då måste du på ett respektfullt sätt framföra ärligheten vid ett korrekt forum vid rätt tidpunkt och hålla dig till fakta.

Tankar om den femte egenskapen i ett bra ledarskap, ärlighet!

Mikael Reijer

Boka, föreläsningen ”från dröm till verklighet” med Mikael Reijer:

  • Hur svårt det kan vara att göra en förändring för att lyfta sig själv och andra
  • Drömmen om att vara en världsstjärna och bara några ord förändrar din dröm på några sekunder.
  • Det fyra stegen till att skaffa sig ett liv att måbra
  • Hur viktigt en liten fråga kan vara och tar du dig tid att lyssna på svaret
  • Att vara någons bästa vän och hur det kan förändra ett liv
  • Att lära sig att ge människor en andra chans trots att de kraschat en dröm
  • Allt är möjligt bara du får en liten anledning och tror på det
  • Tre viktiga verktyg som varit Mikaels recept till att lyckas
  • Att leda och utveckla sig själv

Mikael har nu haft närmare 200 föreläsningar 2017 och talat inför nästan 25000 människor under året. En av Sveriges mest bokade föreläsare.

Pin It on Pinterest