Den sjunde egenskapen är snällhet. Att vara en snäll chef kan ju låta mesigt eller fegt. Att inte ta tag i saker eller sopa problem under mattan. Det är inte det jag menar med snällhet.

Snällhet för mig är att göra goda gärningar genom att agera och handla rätt utan att förvänta sig något tillbaka, det gäller att ge för att ge inte ge för att få.

Så enkla saker som att berömma personal för att de gjort något bra finns det flera skäl till att göra. Dels för din egen skull för att du mår bra av att få och ge beröm. Dels för att du då också en dag kan förväntas få beröm själv, vilket skulle vara en härlig känsla.

 

Vi tycker alla om beröm och njuter av det. Men idag är beröm en stor bristvara som varken kostar pengar eller kräver någon större arbetsinsats. Ändå ger vi inte beröm när någon presenterar bra eller har gjort något extra.

Du tjänar på att vara snäll och hela gruppen tjänar på snällhet. Det har visat sig i studier att göra gott för andra så kommer andra göra gott för dig.

Men att bara springa och ge beröm är inte snällhet. Utan beröm skall ges vid tillfällen som är rätt. Det ska vara när individen presterat så bra att resultatet han eller hon presterat är över förväntan. Att det är något som du just inte förväntade dig av just den här personen, det är värt beröm. Ja, då är det helt rätt timing för att du ska ge beröm.

Ställ frågan till dig själv: Hur ofta har du fått beröm senaste månaden och hur många gånger har du själv fått berömma någon? Visar det sig att det inte är mer än en gång i månaden så är det alldeles för lite.

Jag har ingen exakt siffra hur många gånger du ska ge beröm eller få beröm. Men det måste självklart vara mer än en gång per månad. Skulle inte du eller din personal prestera bättre än så? Då måste det finnas andra problem att ta tag i på arbetsplatsen som du behöver ägna tid åt.

Tankar om den sjunde egenskapen i ett bra ledarskap, snällhet!

Mikael Reijer

Boka, föreläsningen ”från dröm till verklighet” med Mikael Reijer:

  • Hur svårt det kan vara att göra en förändring för att lyfta sig själv och andra
  • Drömmen om att vara en världsstjärna och bara några ord förändrar din dröm på några sekunder.
  • Det fyra stegen till att skaffa sig ett liv att måbra
  • Hur viktigt en liten fråga kan vara och tar du dig tid att lyssna på svaret
  • Att vara någons bästa vän och hur det kan förändra ett liv
  • Att lära sig att ge människor en andra chans trots att de kraschat en dröm
  • Allt är möjligt bara du får en liten anledning och tror på det
  • Tre viktiga verktyg som varit Mikaels recept till att lyckas
  • Att leda och utveckla sig själv

Mikael har nu haft närmare 200 föreläsningar 2017 och talat inför nästan 25000 människor under året. En av Sveriges mest bokade föreläsare.

Pin It on Pinterest