Igår gjorde jag min 166 föreläsning i år och wow vad roligt det var på stor scen.

Vilket drag det blev med alla medarbetarna på Fortum. Att få föreläsa på hemma plan ställer lite extra krav på mig. Lite extra krav kommer automatiskt från insidan av sig själv. Normalt brukar jag kunna ladda 1 ½ timme innan start, men denna gång fick det bli fyra timmar, tur var det att hitta inställningarna med bild, ljud och ljus, allt var perfekt.

Att kunna ladda och känna sig trygg med att allt fungerar så blev föreläsningen superbra.

 

 

Jag har hört genom året som gått att föreläsare bara jobbar 1-2 timmar på scenen sen är det klart. Jag försöker förklara att det inte riktigt är sant, ska det bli en exploderande och inspirerande timme så går det inte bara att ställa sig rakt upp och ner och köra igenom presentationen.

Glöm det!

Så här ser en normal process ut för mig, kunden tar kontakt, vi har ett inledande samtal, därefter ofta ett fysiskt möte där jag får höra vad kunden har för behov och budskap som ska förstärkas. Sedan hem med kravspecifikationen och börja jobba med föreläsningen. Även om min grund i föreläsningen finns redan så ska den anpassas för att få fram rätt budskap, det ska vara inspirerande, igenkännanden, allvar, roligt, intressant och berörande. Retoriken ska sitta, rösten variera och tonen ska vara rätt.

Hur ska jag pausera för att ge tid för att tänka och när ska de skratta?

Men det viktigaste av allt – att se, lyssna till, känna av publiken, att veta vilken som är din målgrupp och det är här som allt jobb och all förberedelse av din presentation avgör hur bra du bedöms bli av det i publiken som sitter och lyssnar på dig. Publiken du talar till avgör om du gjorde ett bra eller dåligt jobb. Att ha mer fokus på publiken än själva föreläsningen är en bra utgångspunkt.

Hur många timmars förberedelse behövs?

Lite olika, men generellt lägger jag cirka 25-40 timmars förberedelse på varje föreläsning. Att bara tänka igenom föreläsningen gör jag om och om igen i dagar i förväg. Sen levereras den under en timme ibland två, då gäller det att tända till som en stjärna på scenen, få energi och verkligen vara laddad för att utstråla 100% och bjuda på dig själv!

Efterarbetet?

Då kommer betyget, avslutning samtal med kunden och genomföra en enkät för att mäta resultatet – hur bra blev det? Sedan gäller det att använda sig av betyget för att utveckla sina detaljerna till nästa föreläsning. När betyget blir på topp, då är kunden nöjd, det är då som du också gjort helt rätt förberedelser och levererat en riktigt bra föreläsning!

Hemmaplan, människor känner dig, du bor där, det kommer prata om dig, ja egentligen allt som en hemmaplan har är också vilket stöd du får! Att föreläsa på hemma plan är grymt men kraven skruvas upp rejält, du måste vara bättre än någonsin. Jag älskar höga krav och nervositeten är enormt bra för att känna sig taggad och laddad!

Längtar till nästa föreläsningen – turnén är i fullgång och snart kör vi 2018. Bästa tipset är att alltid leverera sitt bästa!

Vi ses på turnén med öppna föreläsningar, boka in din plats eller kontakta mig för en företagsunik föreläsning!

Från dröm till verklighet!

Mikael Reijer

 

 

Pin It on Pinterest