Att ge för att ge, inte ge för att få!

Är det inte det ledarskap handlar om, att du ger människor av din tid, omtanke och stöd. I min lilla värld betraktar jag mig som en generalist som egentligen inte är bra på något, visst har jag formell kunskap, hög utbildning, social kompetens, bra vetskap om mina drivkrafter och mitt beteende.

Men vad betyder det i ledarskap? När det som räknas handlar om tillit och respekt för att andra människor ska vilja följa dig som ledare, det funderar jag på. Även om ett jobb kräver formell kompetens så handlar ledarskap om mjuka värden där du ger av dig själv.

Se människor, ta sig tid att lyssna och vara ett bra stöd. En trygg pelare att bolla saker med som ställer upp och bryr sig om, en ledare som ger energi, tid och bjuder på sig själv och är öppen, det skapar förtroende. Ett förtroende som grunnar sig på en relation där du ger av dig själv till andra som får trygghet.

När du utan att förvänta dig något tillbaka utan du med en ärlig avsikt ser verkligen hur du kan ge en människa en kraft att växa och utvecklas, då händer det saker även hos dig själv. Du får energi utan att ens tänka på det, det bara kommer och finns där. Det kan låta flummigt men i min värld är det ledarskap på en väldigt hög nivå handlar om, att skapa energi i relationer där fokus är på att ge av sig själv för att andra ska växa.

När detta sker så kommer du få utan att du ens förväntar dig något, så kommer det gynna dig och människor kommer respektera dig, tro på dig och vilja följa dig.

Du kommer få ett ”flow” i ditt sätt att leda, att den energi som finns i gruppen motverkar problem och risker, gruppen kommer stå upp för dig, för verksamheten och hylla dig som en bra förebild. En person som andra verkligen pratar om och är stolt över. Så min fundering är vad betyder min formella kompetens? Skulle jag vara samma ledare utan den eller är det den som avgör om jag får ett flow i mitt ledarskap för att jag ger för att ge inte ger för att få?

Bara en tanke som slog mig idag!

Mikael Reijer

Pin It on Pinterest