Ibland – eller vi kanske ska vara ärliga och säga relativt ofta- springer vi på människor som berättar om

* sina starka värderingar,

* eminenta nätverk, och

* stordåd som de genomfört.

Det låter fantastiskt till dess att det visar sig att värderingarna stämmer föga med hur personen handlar.

När det kommer till kritan, att nätverket sedan länge haft ett bäst-före-datum och stordåden kanske har friserats något.

 

När jag träffade Mikael andra gången – dvs inte den gången när jag hade fullt upp med att ta hand om Burkina Fasos Transportminister Gillbert Ouedraogo och hans delegation då de besökte Mikaels kommun, utan många år senare i Almedalen – fick vi tid att prata mer ordentligt.

Vi kom snabbt in på intressanta spår och ganska snart ville jag bjuda in Mikael att engagera sig i min dröm, nämligen det kompetensnätverk jag byggt upp för positiv samhällsutveckling, Yennenga Progress med vårt koncept Den goda byn*. För att vara på den säkra sidan tänkte jag att det var lika bra att googla Mikael. Jag har ju så att säga bara ”hans version”.

Ve och fasa! Första artikeln som dök upp hade en rubrik i stil med: ”Mikael Reijer i konflikt med X”. Jag läste vidare (Viktigt råd: stanna aldrig vid en rubrik!) och artikeln löd ungefär: ”Mikael tycker inte att X uppfört sig tillräckligt moraliskt i fråga Y”.

Check, jag hade fått svar på fråga nummer 1, Mikael pratar inte bara värderingar, han lever dem.

Sedan dess har jag kunnat checka av även övriga punkter på min kontroll-lista. En del av dem skriver han om i denna bok. Mikael har en historia att berätta om hur och varför; historier världen både behöver fler av och definitivt få höra om!

Mikaels historia handlar om människor och om drömmar, men definitivt också om verklighet!

Stina Berge

*Den goda byn är ett koncept för ett välfärdssamhälle i mikroformat. Den innehåller grundläggande delar av utbildning, hälsa och infrastruktur, men också struktur för lokalekonomi, för att kunna skapa en egen välfärd i länder där det kommer att dröja innan det finns en skattefinansierad välfärd. Vi utgår från den lilla byn Nakamtenga i Burkina Faso, Västafrika. www.yennengaprogress.se

Pin It on Pinterest