Hur livet förändrades på några sekunder

Det var en varm sommardag, jag skulle få hjälp av en bonde som hade sin traktor och ett röjningsaggregat monterat. Han skulle hjälpa mig dikesröja runt mina åkrar, där det börjat växa upp massa sly. Jag kommer ihåg hur han kom med traktorn på eftermiddagen. Jag följde honom ned och skulle visa på vart han skulle köra.

Det hade varit en helt vanlig dag inget särskilt hade hänt, jag tog bilen och följde med ner och visade på åkrarna. När jag sen ska vända och gå hem så inträffade något väldigt olustigt.

Jag tappade kraften och benen domnade bort, jag föll ihop på marken, jag låg där i flera minuter och kände en stark oro och en läskig känsla for i genom hela kroppen. Många tankar gick genom mitt huvud rädslan för vad som höll på hända, var det hjärta, var det en stroke eller vad var det helt plötsligt som hände. Alla tankar kom på en och samma gång. Efter en stund kravlar jag mig upp till bilen, kallsvettig, hjälplös och rädd .

Han i traktorn varken såg eller hörde mig  jag försökt ropa men insåg att det inte var någon ide, telefonen hade slut på batteriet, när jag lyckades kravla mig upp till bilen så stoppade jag i laddaren och började åka mot sjukhuset. Men jag kände hur skakig jag var, sedan kom den läskiga känslan tillbaka och jag tappa känseln i benen igen. Den här gången medveten och det kröp en känsla av obehag genom tankarna.

Har du varit sådär rädd någon gång och känt att det inte finns någon hjälp utan du måste försöka klara dig själv, det hänger på dig hur det ska gå, orkar du samla krafterna och ta ett steg. Det bästa är att inte slås av panik tänkte jag på, jag försökte verkligen att behålla lugnet men situationen var stressande.

Tillslut fick jag igång mobilen och jag ringde till sjukvårdsupplysningen som omedelbart skickade en ambulans som mötte upp mig. När jag såg ambulansen i backspegeln, för jag satt vid vägkanten och hade stannat bilen. Då blev jag lugnare samtidigt tror jag chocken släppte för det kom en och annan tår.

Väl inne i ambulansen kändes det som värsta operationssalen, fullt påkopplad med EKG och uppkoppling mot specialister på Gävlesjukhus. Vilken härlig ambulans personal, det var lugna, erfarna och det fick till och med mig att små skratta lite. Vilken skillnad ena stunden nästan helt hjälplös, och nu hade jag alla världens resurser som fokuserade bara på mig.

Man tog snabbt beslut om att det inte var hjärtat eller någon stroke. Så det blev att besöka Bollnäs sjukhus för röntgen. Väl inne på sjukhuset i Bollnäs skickade de in mig på en magnetkamera röntgen. Efter att den var gjord kunde läkarna konstatera att det jag utsattes för några timmar tidigare, det var mina diskbrock och några nervbanor som var i kläm som fick mig klen. Alltså inte livshotande men väl så akut att hitta en lösning på.

Jag lämnade sjukhuset dagen efter och fick två alternativ, operation eller träning där just träningen bara var 5% chans att det skulle bli bra (mot mig hade jag min tunga kropp som jag släpade runt på). Till saken hör att träningen inte skulle bli lätt med alla kilon utan jag hade försökt i många år att gå ner och misslyckats. Vad skulle få mig lyckas denna gång?

Efter några dagar blev träningen som tidigare den stannade av i etapper ingen motivation. I det skedet hade jag bestämt mig gå en ledarskapsutbildning i Stockholm. Väl nere i Stockholm första dagen på utbildnngen så kunde jag själv notera värken i rygg och benen och dålig skick på kondisen.

På den utbildningen skulle det visa sig att jag skulle verkligen få en anledning till varför jag skulle lyckas. Idag så tacksam för att jag tog steget, mest tacksam för att jag fick en stark anledning till att lyckas genomföra en livsförändring på 120 dagar och inte ge upp utan kämpa och kämpa varje dag. Det är nu två år sedan idag och jag kan berätta att jag fortfarande tränar och mår bättre än någonsin idag. Med promenader på 25 km med stavar, 4-5 timmar varje söndag morgon. Cykelpass ett par gånger i veckan så är jag i min livs bästa form någonsin.

Vad som gav mig en anledning till att lyckas det ska jag berätta om i min nästa berättelse jag skriver, men det är verkligen också en betydande del av min föreläsning, ”Lev din dröm nu, innan det blir för sent” ett budskap som kan förändra liv – Det förändra mitt liv!

Hur livet förändras bara på någon sekund, kan bara beskrivas med ett ord tacksamhet till människor runt i kring mig!

Mikael Reijer – Inspirationsföreläsare

Pin It on Pinterest