När du sitter där i bilen med din vän och ni har bestämt er för vad nästa beslut ska bli. Då kan du välja flera vägar hur du ska ta dig fram till en lösning. Du kan arbeta själv eller tillsammans med din vän. Men du kan också vidga vyerna och se andra människor som en tillgång.

Bara att tanken slår dig att det finns andra människor som kan hjälpa dig att utföra en uppgift som du också kan ge ett uppdrag till. En människa som du också kan stödja och motivera och som du också i ditt ledarskap kan ge styrka och mod till att utföra en arbetsuppgift. Bara den tanken säger att du är en person som är beredd att dela med dig av ditt ledarskap.

Det krävs att du ser andra människor. Bara det att du har vetskapen om att andra människor finns runt om dig i vardagen skapar fler alternativ för dig att agera som ledare. Bara att du är medveten om att andra människor finns så blir det en stor styrka för dig.

Det händer med stor sannolikhet flera gånger i ens karriär eller i privatlivet att du inte ser din omgivning. Det kan bero på flera saker där stress kan vara en starkt bidragande orsak eller ett starkt resultatfokus en annan.

Med den vetskapen är det bra att reflektera över att andra människor finns där för dig. Att de gärna samarbetar med dig bara du tar dig tiden att fråga och be om hjälp. Men det krävs också att du visar att människorna finns där även om du inte behöver hjälp att utföra ett uppdrag.

Det ska finnas en ärlighet och värme i allt det du gör som ledare om du ska bli en förebild. Att se människor i vardagen och bekräfta att de finns i din syn gör att du skapar tillit som chef och ledare.

Hur svårt kan det vara?

Precis som för några år sedan när jag fick besök på kontoret av en man och kvinna från Kongo som hade ett ärende gällde deras bostad, då jag var VD för ett bostadsbolag. Jag hade liggande på mitt skrivbord en broschyr jag fått av Stina Berge min god vän som handlar om Dr. Dennis Mukwege från, Kongo. När mannen och kvinnan som besökte mig såg broschyren blev det jätteglada.

Tänk vad dessa två människor sken upp. De hade varit i Sverige i två år och kunde bra svenska. Kvinnan berättade att det kände till Dr. Dennis Mukwege.

Jag berätta om att jag träffat honom i Örebro när jag var där tillsammans med Stina på en stor fredskonferens som anordnades av Yennenga Progress där jag sitter i styrelsen.

Bara genom enkla handlingar kan du få andra människor att känna sig sedda och bekräftade. Det handlar inte alltid om att det behöver bli stora aktiviteter för att åstadkomma en förändring hos en människa, ibland kan det räcka med en broschyr eller en fråga hur du mår. Det som är viktigt och räknas är de handlingar du utför så att andra människor syns och blir glada.

Att bara ta sig tiden och föra ett samtal kan glädja en människa. Det är de små handlingarna som gör skillnad som slutligen blir något stort. Det gör dig till en förebild!

Tankar om att se andra människor!

Mikael Reijer

Så bokar du en inspirationsföreläsning med Mikael Reijer

https://mikaelreijer.se/inspirationsforelasningar/

Pin It on Pinterest